psychiater wat doet een psychiater psychiatrie psychotherapie

Psychiater

Tijdens onze levensloop krijgen we veel uitdagingen voorgeschoteld. Indien we hierin vastlopen, biedt gesprekstherapie of gedragstherapie een oplossing om het pad naar de oplossing te vinden. Dit wil zeggen dat je op basis van veranderde inzichten een andere kijk op je probleem krijgt en je dus ook andere acties kan ondernemen.

Soms is hierbij medische ondersteuning nodig. Onze psychologen en psychiater kijken dan samen of dit bij jou een goed idee zou zijn.

 

Wat doet een psychiater?

Een psychiater is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de psychiatrie. De psychiater bij Faresa maakt een medische inschatting. Zij stelt een diagnose en kijkt dan welke de best mogelijke aanpak is. Soms is dit een medicamenteuze aanpak, en dan meestal in combinatie met psychotherapie. Dit kan inhouden dat ze medicatie opstart, aanpast of afbouwt. De psychiater houdt rekening met wat effectief is bij jou en welke bijwerkingen jij ervaart. Het is een zoektocht die jullie samen afleggen, geen eenrichtingsverkeer. Soms – en als jij dit goed vindt – overlegt de psychiater hierover met de huisarts. Als het nodig is, kan een psychiater ziekteverlof voorschrijven.

Wat doet een psychiater vervolgens? Via een overleg met de psychologen over zowel medicatie als therapie wordt naar de meest effectieve begeleiding voor jou gezocht zodat beide begeleidingen elkaar versterken.

 

Verschil met een psycholoog

Een psycholoog is geen arts, maar iemand die een masteropleiding in de psychologie heeft afgerond. De invalshoek is eveneens wetenschappelijk onderbouwd, maar eerder vanuit het gedrag. De psycholoog kijkt naar de dingen die mensen geleerd hebben om zo te streven naar verandering. Een psychiater is medisch geschoold en kan bijgevolg vanuit dat perspectief medische oorzaken van problemen detecteren. De psychiater kan je met medicatie en met gesprekken ondersteunen. Een psycholoog doet dit uitsluitend met gesprekstherapie of psychotherapie.  

 

Jouw psychiater bij Faresa

Ben je ouder dan 18 en op zoek naar een psychiater? Word je door de huisarts of door de psycholoog naar een psychiater verwezen? Of heb je zelf vragen over je psychische gezondheid of medicatie die je hiervoor neemt? Had je hier graag meer informatie over? Contacteer ons dan via info@faresa.be!

 

Tarieven

Voor een consult van 45 minuten (eerste consult) betaalt u € 74,20. Na terugbetaling door de mutualiteit is het eigen aandeel € 17,76.

Voor een consult van 20 minuten (elk daaropvolgend consult, tenzij anders aangegeven) betaalt u € 46,15 per consult. Na terugbetaling door de mutualiteit is het eigen aandeel € 12 per consult.

Voor Wie?

Kinderen Volwassenen Organisatie of werknemers

Het Faresa-team

Meer mensen

Het laatste nieuws

psychiater wat doet een psychiater psychiatrie psychotherapie psychologen

Echte getuigenissen

 • Ansell

  Brussel

  Ansell, een wereldspeler op vlak van veiligheidskledij, heeft onze digitale tool voor burn-out screening en aanpak ingezet in hun Brusselse hub.
 • Universiteit Hasselt - IMOB

  Hasselt

  We onderzoeken of we een app voor de preventie en behandeling van depressie kunnen ontwikkelen die rekening houdt met de vernauwing van het gedragsrepertoire (sociaal en fysiek) en dit op basis van locatie!
 • Crosscare

  Turnhout

  Samen met zorgactoren zoals huisartsen, het ziekenhuis van Turnhout en Licalab gaan we onze prescreening slaap verbeteren en uittesten in patiëntengroepen uit die regio. Thomas More Hogeschool is betrokken.
 • Orde Van Vlaamse Balies

  Brussel

  Faresa rondde net de analyse welzijn voor Orde van Vlaamse Balies af. Deze analyse was erop gericht om zicht te krijgen op het welzijn van de pleitende advocaat. Een dynamisch risico-beheersysteem komt eraan.
 • Aperam

  Genk

  Aperam koos voor een uitrol van onze digitale tools voor hun werknemers in samenwerking met hun interne medische dienst. Een mooi staaltje van multidisciplinair en innovatief werk.
 • AG Health Partner

  Brussel

  AG Health Partner heeft Faresa als partner gekozen om mee te werken aan hun wellbeing platform. De kennis die Faresa sinds 2013 heeft opgebouwd wordt toegepast in dit project.
 • Weygers

  Hasselt

  Weygers investeert in opleidingen voor hun personeel met betrekking tot welzijnsbevordering. Volgende thema's komen aan bod: stress en burn-out, leiderschap, slaap,... en dit tijdens aangename lunchpauzes.
psychiater wat doet een psychiater psychiatrie psychotherapie psychologen

Faresa Antwerpen
011/75 80 55

Faresa Hasselt
011/75 80 55

Faresa Leuven
011/75 80 55

Faresa Brussel
011/75 80 55

Faresa Tielt-Winge
011/75 80 55

Faresa Geel
011/75 80 55

Faresa Dilsen-Stokkem
011/75 80 55

Faresa Genk
011/75 80 55

Faresa Bilzen
011/75 80 55

Faresa Mechelen
011/75 80 55