psychiater wat doet een psychiater psychiatrie psychotherapie

Psychiater

Tijdens onze levensloop krijgen we veel uitdagingen voorgeschoteld. Indien we hierin vastlopen, biedt gesprekstherapie of gedragstherapie een oplossing om het pad naar de oplossing te vinden. Dit wil zeggen dat je op basis van veranderde inzichten een andere kijk op je probleem krijgt en je dus ook andere acties kan ondernemen.

Soms is hierbij medische ondersteuning nodig. Onze psychologen en psychiater kijken dan samen of dit bij jou een goed idee zou zijn.

 

Wat doet een psychiater?

Een psychiater is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de psychiatrie. De psychiater bij Faresa maakt een medische inschatting. Zij stelt een diagnose en kijkt dan welke de best mogelijke aanpak is. Soms is dit een medicamenteuze aanpak, en dan meestal in combinatie met psychotherapie. Dit kan inhouden dat ze medicatie opstart, aanpast of afbouwt. De psychiater houdt rekening met wat effectief is bij jou en welke bijwerkingen jij ervaart. Het is een zoektocht die jullie samen afleggen, geen eenrichtingsverkeer. Soms – en als jij dit goed vindt – overlegt de psychiater hierover met de huisarts. Als het nodig is, kan een psychiater ziekteverlof voorschrijven.

Wat doet een psychiater vervolgens? Via een overleg met de psychologen over zowel medicatie als therapie wordt naar de meest effectieve begeleiding voor jou gezocht zodat beide begeleidingen elkaar versterken.

 

Verschil met een psycholoog

Een psycholoog is geen arts, maar iemand die een masteropleiding in de psychologie heeft afgerond. De invalshoek is eveneens wetenschappelijk onderbouwd, maar eerder vanuit het gedrag. De psycholoog kijkt naar de dingen die mensen geleerd hebben om zo te streven naar verandering. Een psychiater is medisch geschoold en kan bijgevolg vanuit dat perspectief medische oorzaken van problemen detecteren. De psychiater kan je met medicatie en met gesprekken ondersteunen. Een psycholoog doet dit uitsluitend met gesprekstherapie of psychotherapie.  

 

Jouw psychiater bij Faresa

Ben je ouder dan 18 en op zoek naar een psychiater? Word je door de huisarts of door de psycholoog naar een psychiater verwezen? Of heb je zelf vragen over je psychische gezondheid of medicatie die je hiervoor neemt? Had je hier graag meer informatie over? Contacteer ons dan via info@faresa.be!

 

Tarieven

Voor een consult van 45 minuten (eerste consult) betaalt u € 74,20. Na terugbetaling door de mutualiteit is het eigen aandeel € 17,76.

Voor een consult van 20 minuten (elk daaropvolgend consult, tenzij anders aangegeven) betaalt u € 46,15 per consult. Na terugbetaling door de mutualiteit is het eigen aandeel € 12 per consult.

Voor Wie?

Kinderen Volwassenen Organisatie of werknemers

Het Faresa-team

Meer mensen

Het laatste nieuws

psychiater wat doet een psychiater psychiatrie psychotherapie psychologen

Echte getuigenissen

 • Deelnemer 'Pieker je niet ziek' 18+

  Ik schrok van de eigenschappen van piekeren die zo hard overeenkomen met mezelf. Denk dat er wel meerdere mensen hun ogen zouden opentrekken. Als we de cursus volgen zijn we er al van bewust.
 • Benedikte Vandormael (Dienst Gezinsondersteuning)

  Stad Hasselt

  Faresa is een zeer professionele partner om mee samen te werken. Vooral de ondersteuning van kinderen in de scholen gebeurt op een zeer aangename manier.
 • Johan Cox (Verpleegkundig – Paramedisch Directeur)

  Ziekenhuis Maas en Kempen

  Faresa is een toegevoegde waarde voor elk bedrijf: "High - level op vlak van professionaliteit" en "integere leiding"
 • Jo Mellemans (CEO)

  Het Poetsbureau

  Professioneel en ongezien kwalitatief. Direct meetbare positieve resultaten.
 • Deelnemer 'Pieker je niet ziek' 18+

  De training was laagdrempelig en evenwichtig. Door het beperkt aantal deelnemers was er veel gelegenheid om per individu dieper in te gaan op de verschillende situaties. Dat maakte het aangenaam om open te zijn.
psychiater wat doet een psychiater psychiatrie psychotherapie psychologen

Faresa Antwerpen
011/75 80 55

Faresa Hasselt
011/75 80 55

Faresa Leuven
011/75 80 55

Faresa Brussel
011/75 80 55

Faresa Tielt-Winge
011/75 80 55

Faresa Geel
011/75 80 55

Faresa Dilsen-Stokkem
011/75 80 55

Faresa Genk
011/75 80 55

Faresa Bilzen
011/75 80 55

Faresa Mechelen
011/75 80 55