Expertisecentrum eet- en gewichtsproblemen

 

 

Met ons multidisciplinair team willen we iets doen aan het grote tekort aan ambulante hulp voor kinderen, jongeren en volwassen met eet- en gewichtsproblemen in Limburg.


Sinds de eerste lockdown merken we dat het aantal eetproblemen en eetstoornissen toeneemt. Er wordt meer of net minder gegrepen naar voedsel, men heeft meer tijd om na te denken of piekeren, er is meer tijd om fanatiek te sporten of er was net minder zin om nog aan beweging te doen.


Als team met drie verschillende disciplines willen we elk aspect van een eetprobleem- of stoornis aanpakken. We zetten in op de psychologische kant om de onderliggende gevoeligheden of moeilijkheden bespreekbaar te maken. Daarbovenop ondersteunen we onze cliënten op voedingsvlak door begeleiding van een diëtiste. Een discipline die zeer aanvullend is in de behandeling is psychomotorische therapie. Hierbij komen thema’s als lichaamsbeleving, zelfbeeld, bewegingsdrang en relaxatie aan bod om zo een gezonde balans tussen geest en lichaam te herstellen.


Ons team kan ook ondersteuning bieden aan hulpverleners zoals psychiaters, huisartsen, kinesisten en therapeuten die minder thuis zijn in deze problematiek.


Ons team

 

Eva Pleumeekers

Klinisch- en gezondheidspsycholoog

Gedragstherapeut 

Charlotte De Rouck

Klinisch psycholoog

Eva is afgestudeerd in 2012 aan de KULeuven als klinisch- en gezondheidspsycholoog voor volwassenen (erkenningsnummer 892114637). In juni 2021 studeert ze af als gedragstherapeut. 


Eva biedt psychologische begeleiding op maat van de cliënt, waarbij transparantie en het opbouwen van een therapeutische relatie belangrijk zijn.

 

In therapie kijken we naar bepaalde gevoeligheden die mensen kwetsbaarder maken voor eetproblemen (zoals behoefte aan controle, laag zelfbeeld, perfectionisme, moeite met grenzen aangeven...). Het oordeel over zichzelf wordt in overdreven mate bepaald door gewicht en/of lichaamsvorm, abnormaal eetgedrag en al dan niet geslaagde pogingen tot gewichtsverlies.

 

Naast het uitdagen van deze kernovertuigingen, kan gewerkt worden aan het uitbouwen van nieuwe vaardigheden en gezonde gewoontes. We kijken ook naar factoren die een invloed hebben op (de cognities over) de eetstoornis.

Charlotte is afgestudeerd in 2021 aan de KULeuven als klinisch psycholoog – kinderen en jongeren- en werkt vanuit een gedragstherapeutisch kader. 

 

Aan de hand van een nauwe samenwerkingsrelatie brengen we de specifieke kenmerken van de eetstoornis in kaart: de uitlokkende en onderhoudende factoren van de eetstoornis, de klachten en onderliggende noden... Vervolgens wordt een -op maat gemaakte- psychologische behandeling opgestart, waarbij Charlotte inzet op de sterktes van de cliënt. Naast het stimuleren van een gezonde relatie met eten, worden ook specifieke kwetsbaarheden onder de loep genoemen zoals het zelfbeeld, sociaal functioneren,... 

 

Charlotte hanteert een holistische aanpak waarbij enerzijds de autonomie van de adolescent en anderzijds de ondersteuning van de context centraal staan in het overwinnen van de eetstoornis.


Silke Manshoven

Diëtist

Bo Eertmans

Psychomotorisch therapeut

Afgestudeerd in 2020 aan UCLL te Leuven in de richting voeding- en dieetkunde.

 

Weet jij nog wat je moet geloven uit de media als het gaat over het volgen van een dieet?


Ben jij de gezonde relatie met voeding kwijt? Voel jij je ontevreden over je eigen voedingspatroon? Merk jij dat je in de hele dag bezig bent met het nadenken over wat je die dag nog kan of mag eten?

Heb jij je eigen voedingsregeltjes? Voel jij je gefaald als je eens hebt genoten van een extraatje?

 

De begeleiding bij de diëtiste zal vooral inzetten op het terug bekrijgen van een gezonde relatie met voeding. Dat wil zeggen dat je voor jezelf geen voedingsregeltjes of “verboden voedingsmiddelen” meer hebt en af en toe kan genieten van iets extra. In de eerste consulten kijken we wat je huidig voedingspatroon is en voor welke stappen jij openstaat. Via groeicurven wordt er gekeken wat voor jou lichaam een gezond gewicht is. Het tempo en de stappen die gezet worden zullen vooral voor jou bepaald worden.


Silke helpt je verder als je een eetprobleem, een eetstoornis of een gewichtsprobleem hebt maar evenzeer als je een voedingsgerelateerde vraag hebt of als je graag een gezondere levensstijl wil.

Afgestudeerd in 2016 aan de KULeuven als kinesiste met specialisatie geestelijke gezondheidszorg.


Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Wat als we excessief en dwangmatig bewegen?
Het lichaam heeft brandstof nodig. Wat gebeurt er met ons lichaam als ons eetpatroon verstoord is?
Het getal op de weegschaal is te laag. Wat als we dat zo niet zien als we naar onszelf kijken?


Via de psychomotorische therapie gaan we samen uitzoeken welke invloed jouw gedrag heeft op jouw lichaam en gaan we de eenheid tussen lichaam en geest optimaliseren door systematisch lichamelijke ervaringen aan te bieden met lichaamsbeleving, zelfbeeld, bewegingsdrang en relaxatietherapie als aangrijpingspunten. Bo helpt je om je lichaam opnieuw te leren kennen, aan te voelen en belangrijke signalen te leren opmerken. Zie jij het zitten om jezelf terug wat liever te zien?

Voor Wie?

Kinderen Volwassenen Organisatie of werknemers

Het Faresa-team

Meer mensen

Het laatste nieuws

Echte getuigenissen

  • Ansell

    Brussel

    Ansell, een wereldspeler op vlak van veiligheidskledij, heeft onze digitale tool voor burn-out screening en aanpak ingezet in hun Brusselse hub.
  • Universiteit Hasselt - IMOB

    Hasselt

    We onderzoeken of we een app voor de preventie en behandeling van depressie kunnen ontwikkelen die rekening houdt met de vernauwing van het gedragsrepertoire (sociaal en fysiek) en dit op basis van locatie!
  • Crosscare

    Turnhout

    Samen met zorgactoren zoals huisartsen, het ziekenhuis van Turnhout en Licalab gaan we onze prescreening slaap verbeteren en uittesten in patiëntengroepen uit die regio. Thomas More Hogeschool is betrokken.
  • Orde Van Vlaamse Balies

    Brussel

    Faresa rondde net de analyse welzijn voor Orde van Vlaamse Balies af. Deze analyse was erop gericht om zicht te krijgen op het welzijn van de pleitende advocaat. Een dynamisch risico-beheersysteem komt eraan.
  • Aperam

    Genk

    Aperam koos voor een uitrol van onze digitale tools voor hun werknemers in samenwerking met hun interne medische dienst. Een mooi staaltje van multidisciplinair en innovatief werk.
  • AG Health Partner

    Brussel

    AG Health Partner heeft Faresa als partner gekozen om mee te werken aan hun wellbeing platform. De kennis die Faresa sinds 2013 heeft opgebouwd wordt toegepast in dit project.
  • Weygers

    Hasselt

    Weygers investeert in opleidingen voor hun personeel met betrekking tot welzijnsbevordering. Volgende thema's komen aan bod: stress en burn-out, leiderschap, slaap,... en dit tijdens aangename lunchpauzes.

Faresa Hasselt
011/75 80

Faresa Brussel
011/75 80 55